metin, ekran görüntüsü, logo, yazı tipi içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

Review Article

Regulation of Gut Microbiota: Is It Hope for Cure of Colorectal Cancer?

Bağırsak Mikrobiyotasının Düzenlenmesi: Kolorektal Kanser Tedavisi İçin Umut mu?

 

*Sadettin ER1 [ID], Aylin KAHYAOĞLU2 [ID], Bülent Cavit YÜKSEL1 [ID], Sabri ÖZDEN3 [ID],
Kemalettin YILMAZ4
[ID], Tezcan AKIN1 [ID], Erdinç ÇETİNKAYA1 [ID],
Hüseyin BERKEM1
[ID], Mesut TEZ1 [ID]

 

Abstract

The gut microbiota dysbiosis is linked with inflammatory bowel diseases, hypertension, atherosclerosis, hepatitis, neuropsychiatric disorders, diabetes, obesity, asthma, and development of cancer. Despite the substantial developments in oncology, cancer is still not in the category of curative diseases. However, significant steps are being taken in this direction through the identification of factors that play a role in the stages of complex carcinogenesis. Recent data obtained from human gut microbiota has shown that commensal microorganism species living on the epithelial surfaces of the intestines have an active role in this process and are also associated with personal responses to cancer treatment and toxicity. We now know more about the role of Fusobacterium nucleatum, an important member of the gut microbiota complex, as well as other microorganisms in the formation, treatment, diagnosis, and screening of colorectal cancer. In conclusion, the growing knowledge of microbiota, a key factor in colorectal cancer formation and treatment stages, will be able to change the early detection, treatment, and follow-up of these cancers. In this review, the role of gut microbiota in colorectal carcinogenesis and cancer formation mechanisms, significance in treatment and prognosis, and potential use in cancer prevention and screening have evaluated based on the data obtained from recent studies.

Keywords: Colorectal cancer, Carcinogenesis, Microbiota, Fusobacterium nucleatum.

 

Özet

Bağırsak mikrobiyota disbiyozu inflamatuar bağırsak hastalıkları, nöropsikiyatrik bozukluklar, hipertansiyon, ateroskleroz, hepatit, diyabet, obezite, astım ve kanser gelişimi ile ilişkilendirilmektedir. Onkolojideki önemli gelişmelere rağmen kanser halen tamamen tedavi edilebilir hastalıklar kategorisinde yer almamaktadır. Ancak kompleks karsinogenezin evrelerinde rol oynayan faktörlerin belirlenmesi ile bu yönde önemli adımlar atılmaktadır. İnsan bağırsak mikrobiyotasından elde edilen son veriler, bağırsakların epitelyal yüzeylerinde yaşayan kommensal mikroorganizma türlerinin bu süreçte aktif rol oynadığını ve ayrıca kanser tedavisine ve toksisiteye verilen bireysel yanıtlarla ilişkili olduğunu göstermiştir. Bağırsak mikrobiyota kompleksinin önemli bir üyesi olan Fusobacterium nucleatum'un ve bazı diğer mikroorganizmaların kolorektal kanserin oluşumu, tedavisi, teşhisi ve taranmasındaki rolü hakkında günümüzde daha fazla şey biliyoruz. Sonuç olarak, kolorektal kanser oluşumunda ve tedavi aşamalarında önemli bir faktör olan mikrobiyota konusunda artan bilgi birikimi, bu kanserlerin erken teşhis, tedavi ve takibini değiştirecektir. Bu derlemede, son çalışmalardan elde edilen veriler temelinde, bağırsak mikrobiyotasının kolorektal karsinogenez ve kanser oluşum mekanizmalarındaki rolü, tedavi ve prognozdaki önemi ve kanser önleme ve taramasında kullanım potansiyeli değerlendirilmiştir.

Anahtar kelimeler: Kolorektal kanser, Karsinogenez, Mikrobiyota, Fusobacterium nucleatum.

 

 

 

 

 

Figure 1. Overview of bacteria in the colon microbiota and their relationship with colorectal cancer. Figure 1 png

Şekil 1. Kolon mikrobiyotasında bulunan bakterilere genel bakış ve kolorektal kanser gelişimi ile ilişkileri. Şekil 1 png

 

DOI:

10.46683/jmvi.2022.64

Article in English

 

1Department of General Surgery, Ankara City Hospital (Bilkent), Ankara, Türkiye.

2Department of Medical Microbiology, Gulhane Training and Research Hospital, Ankara, Türkiye.

3Department of General Surgery, Konya City Hospital, Konya, Türkiye.

4Department of Gastroenterology, Lokman Hekim Etlik Hospital, Ankara, Türkiye.

 

*Corresponding author

Sadettin Er; Assoc. Prof., Department of General Surgery, Ankara City Hospital (Bilkent), Ankara, Türkiye.

E-mail:

ersadettin74@gmail.com

 

Received: 22.09.2022

Accepted: 22.12.2022

Published: 25.12.2022

Cite as: Er S, Kahyaoğlu A, Yüksel BC, Özden S, Yılmaz K, Akın T, Çetinkaya E, Berkem H, Tez M. Regulation of Gut Microbiota: Is It Hope for Cure of Colorectal Cancer? J Mol Virol Immunol 2022; 3(4): 211-222.

 

View in academic indexes and databases

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

metin, küçük resim içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

metin, küçük resim içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

 

Cited by 0 article*, 0 book chapter.

 

©Copyright JMVI. Licensed by Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).