metin, ekran görüntüsü, logo, yazı tipi içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

Derleme Yazı

Review Article

İnsan sitomegalovirus (CMV) Enfeksiyonlarına Genel Bakış

Overview of Human cytomegalovirus (CMV) Infections

 

*Mustafa KOCAMAN1 [ID]

 

Özet

İnsan vücuduna iyi uyum sağlayan virüslerden biri olan insan sitomegalovirus (CMV) çoğunlukla asemptomatik olarak geçirilen ilk enfeksiyondan (primer enfeksiyon) sonra viral aktivitenin çok düşük seviyelerde olduğu latent enfeksiyon oluşturma yeteneği ile konakçı yaşamı boyunca virüs varlığının devam ettiği sessiz bir duruma geçer. Ancak bu sessizlik, AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) hastaları, solid organ transplant hastaları ve hematolojik maligniteli hastalar gibi bağışıklığı baskılanmış veya bağışıklık yetmezliği olan hasta gruplarında kaybolmakta ve reaktive olan virüs ciddi hastalık tabloları ile ortaya çıkabilmektedir. CMV enfeksiyonları bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemiş olduğu fetal dönemde neden olduğu konjenital enfeksiyonlar ve ilişkili komplikasyonlar nedeni ile ayrıca önemlidir. İmmün sistem yetmezliği CMV enfeksiyonlarının reaktivasyonu için önemli bir risk faktörü olduğu gibi, insan enfeksiyonları ile ilişkili en büyük virüslerden biri olan CMV kodladığı çok sayıda protein ile immün yanıtı baskılayıcı veya aktive edici farklı mekanizmalarla immünmodülatör etkiler sergileyen bir enfeksiyon etkenidir. CMVnin onkojenik potansiyeli üzerine yapılan araştırmalar ise henüz açık kanıtlar sunmamıştır. CMV’ye karşı etkinliği onaylanmış koruyucu bir aşının bulunmaması ve antiviral tedavi ile ilişkili mevcut sorunlar CMV enfeksiyonlarının yönetiminde başlıca CMV-DNA testleri ile viral reaktivasyonun ve antiviral direncin izlenmesini kritik derecede önemli hale getirmiştir. Günümüzde karşılaştırılabilir test sonuçlarının elde edilmesinde ve antiviral tedavi için eşik viral yük değerlerinin tanımlanmasında bazı güçlükler devam ediyor olsa da artan sayıda araştırma yeni tanı ve tedavi yaklaşımların geliştirilmesine öncülük etmektedir. Bu derleme makalede CMV enfeksiyonlarına genel bir bakış sunulurken, viral özellikler, yeni tanı ve tedavi stratejileri ile ilgili güncel yaklaşımlara değinilmiştir.

Anahtar kelimeler: Sitomegalovirus, CMV, CMV-DNA testleri, Tedavi stratejileri.

 

Abstract

Human cytomegalovirus (CMV), one of the viruses well adapted to the human body, goes into a silent phase after the first infection (primary infection), which is mostly asymptomatic. In the latent phase, the virus presence continues throughout the life of the host, with its ability to form latent infection where viral activity is at very low levels. However, this silence is lost in immunocompromised or immunosuppressed patient groups such as AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) patients, solid organ transplant recipients, and patients with hematological malignancies and the reactivated virus may appear with serious diseases. CMV infections are also important due to congenital infections and related complications caused during the fetal period when the immune system is not sufficiently developed. Immune system deficiency is an important risk factor for reactivation of CMV infections, with another perspective CMV, which is one of the largest viruses associated with human infections, is an infectious agent that exhibits immunomodulatory effects by suppressing or activating the immune response with a large number of proteins it encodes. Research on the oncogenic potential of CMV has not yet provided clear evidence. The absence of an approved preventive vaccine against CMV and the current problems associated with antiviral therapy have made it critically important to monitor viral reactivation and antiviral resistance, mainly by CMV-DNA tests, in the management of CMV infections. Although some difficulties remain in obtaining comparable test results and in defining threshold viral load values for antiviral therapy, an increasing number of studies are leading to the development of new diagnostic and therapeutic approaches. In this review article, while providing an overview of CMV infections, that are mentioned viral characteristics, current approaches new diagnosis and treatment strategies.

Keywords: Cytomegalovirus, CMV, CMV-DNA tests, Treatment strategies.

 

 

 

 

 

Şekil 1. Sitomegalovirus virionunun karakteristik üç katmanlı yapısı; dışta çift katmanlı lipit zarf, içte psödo-ikosahedral nükleokapsit ve ortada pleomorfik tegüment bölgesi. Şekil 1 png

Figure 1. The characteristic three-layered structure of the cytomegalovirus virion; outer double-layered lipid envelope, inner pseudo-icosahedral nucleocapsid, and middle pleomorphic tegument region. Figure 1 png

 

 

 

Şekil 2. Konjenital CMV enfeksiyonlarında bulaş kaynakları, tanı ve tarama testleri. Şekil 2 png

Figure 2. Sources of transmission, diagnosis and screening tests in congenital CMV infections. Figure 2 png

 

 

 

DOI:

10.46683/jmvi.2022.62

Article in Turkish

 

1Tissue Typing Laboratory, Gulhane Training and Research Hospital, University of Health Sciences, Ankara, Türkiye.

 

*Corresponding author

Mustafa Kocaman; Bio., Tissue Typing Laboratory, Gulhane Training and Research Hospital, University of Health Sciences, Ankara, Türkiye.

E-mail:

seymus@gmail.com

 

Received: 27.11.2022

Accepted: 05.12.2022

Published: 07.12.2022

Cite as: Kocaman M. Overview of Human cytomegalovirus (CMV) Infections. J Mol Virol Immunol 2022; 3(4): 188-200.

 

View in academic indexes and databases

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

metin, küçük resim içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

metin, küçük resim içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

 

Cited by 0 article*, 0 book chapter.

 

©Copyright JMVI. Licensed by Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).