metin, ekran görüntüsü, logo, yazı tipi içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

Case Report

A Case Report of Delayed Diagnosed Oropharyngeal Tularemia Complicated with Retropharyngeal Abscess

Retrofarengeal Apse Komplikasyonu Gelişmiş Gecikmiş Tanılı Bir Orofarengeal Tularemi Olgusu

 

*Tuğrul HOŞBUL1 [ID], Umut EROL2 [ID], Selçuk KILIÇ3 [ID]

 

Abstract

Tularemia is a zoonotic bacterial infection caused by Francisella tularensis with diverse clinical presentations. We present an oropharyngeal tularemia case complicated with retropharyngeal abscess which is a rare reported complication of tularemia. A twenty-one-year old male farmer was admitted to our hospital with a history of fever, headache, generalized aches and tender lump on the left side of neck. Physical examination revealed tender lymphadenopathy on the left posterior cervical region and retropharyngeal abscess. Surgical intervention was performed under general anesthesia. The diagnosis was made by serological tests. After antimicrobial therapy the patient recovered completely without sequelae.

Keywords: Francisella tularensis, Tularemia, Retropharyngeal abscess, Early diagnosis.

 

Özet

Tularemi Francisella tularensis’in etken olduğu, çeşitli klinik tablolar ile prezante olan bir zoonotik bakteriyel enfeksiyondur. Bu yazıda tulareminin ender olarak raporlanmış bir komplikasyonu olan retrofarengeal apseli bir orofarengeal tularemi olgusu sunulmuştur. Yirmi bir yaşında erkek hasta ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve boyun sol yanında boyunda şişlik şikayetleri ile hastanemize başvurdu. Fizik muayenesinde posterior servikal bölgede ağrılı lenfadenopati ve retrofarengeal apse varlığı saptandı. Hastaya genel anestezi altında cerrahi müdahale yapıldı. Tularemi tanısı serolojik testlerle konuldu. Hasta antimikrobiyal tedavi sonrası sekelsiz olarak taburcu edildi.

Anahtar kelimeler: Francisella tularensis, Tularemi, Retrofarengeal apse, Erken tanı.

 

 

 

 

 

Figure 1. Head and neck computed tomography scan revealed bilateral cervical lymphadenopathies with necrotic areas and retropharyngeal abscess (white arrows). R and L signify right and left side respectively. Figure 1 png

Şekil 1. Baş-boyun bilgisayarlı tomografisinde nekrotik alanlar ve retrofarengeal apse (beyaz oklar) ile birlikte bilateral servikal lenfadenopatiler. R ve L sırasıyla sağ ve sol tarafı ifade eder. Şekil 1 png

 

 

DOI:

10.46683/jmvi.2020.1

Article in English

 

1Department of Medical Microbiology, Gulhane Medical Faculty, University of Health Sciences, Ankara, Türkiye.

2Department of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, Gulhane Training and Research Hospital, University of Health Sciences, Ankara, Türkiye.

3Ministry of Health, General Directorate of Public Health, Department of Microbiology Reference Laboratory, Ankara, Türkiye.

 

*Corresponding author

Tuğrul Hoşbul; Asst.Prof., Department of Medical Microbiology, Gulhane Medical Faculty, University of Health Sciences, Ankara, Türkiye.

E-mail:

tugrulhosbul@gmail.com

 

Received: 03.01.2020

Accepted: 19.01.2020

Published: 20.01.2020

Cite as: Hoşbul T, Erol U, Kılıç S. A Case Report of Delayed Diagnosed Oropharyngeal Tularemia Complicated with Retropharyngeal Abscess. J Mol Virol Immunol 2020; 1(1): 14-17.

 

View in academic indexes and databases

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

metin, küçük resim içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 

Cited by 0 article*, 0 book chapter.

 

©Copyright JMVI. Licensed by Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).